Liči je znovu na pultech supermarketů. Jak vlastně chutná? 

S končícím listopadem se na pultech supermarketů začínají objevovat nejrůznější druhy exotického ovoce a liči rozhodně najdeme mezi nimi. Kromě toho, že tento druh čínského ovoce je snadno rozpoznatelný a také ho prakticky okamžitě zaregistrujete, jen málokdo ho někdo koupí, pokud ho předtím neochutnal. Jaké je toto ovoce po rozlousknutí a proč bychom ho přece jenom letos měli ochutnat? 

Drsná slupka ukrývá lahodné želé 

Liči se na první pohled zdá být velmi drsné, vždyť jeho slupka je jakoby posetá trny. Když však drobné ovoce rozlousknete, zjistíte, že se pod jeho slupkou ukrývá opravdu vynikající dužina (a kromě toho také nejedlé semeno). Zatímco dužina vám polechtá chuťové pohárky na jazyku, ze semena si můžete vypěstovat hezkou pokojovku, která bude zdobit vaše okenní parapety.  

Jak již bylo zmíněno, liči je na první pohled snadno rozpoznatelné, protože má své typické růžové zbarvení. Jen málokdo ale ví, že je také zdraví prospěšné, ostatně právě proto bychom se letos měli odhodlat a vyzkoušet ho, pokud jsme to do nynějška ještě neudělali.  

Pro mladistvý vzhled 

Liči patří mezi ovoce, které je velmi zdravé. Nachází se v něm velké množství vitamínu C, dokonce je toto množství až třikrát větší než v daleko větším pomeranči. I proto můžeme hrdě říct, že liči posiluje imunitní systém člověka, dokáže snížit jeho tělesnou teplotu, tlumí také kašel a jiné nachlazení, mimo jiné umí i zklidnit nervový systém a optimalizovat hladinu cukru v krvi.  

Liči má navíc také pozitivní dopad na kvalitu pokožky, vlasů a také nehtů. Funguje i jako prevence srdečních onemocnění a umí zpomalit proces stárnutí.  

Sledujte jasnost slupky 

Při hledání toho pravého ovoce sledujte, jakou má slupku. Protože čím jasnější slupka bude, tím sladší dužina se bude uvnitř nacházet. Vždy vám však bude připomínat spíše hroznové víno nebo kompotované mandarinky. Na první přičichnutí liči krásně voní, i proto dokáže pozvednout nejeden ovocný salát.