2 skvělé recepty na kvašenou zeleninu. Který vyzkoušíte nejdříve?
Už jste někdy zkoušeli připravit si kvašenou zeleninu? Kvašená nebo také fermentovaná zelenina je způsob uskladnění, který je navíc zdraví prospěšný. Zatímco někteří lidé skladují zeleninu v chladu ve sklepě, jiní zeleninu fermentují. V prvním případě vám nikdo nezaručí, že zelenina přežije ve skvělé formě celou zimu. V druhém případě, tedy v případě fermentace zeleniny, zelenina vydrží klidně až do května! Navíc se v ní uchovají tělu prospěšné živiny, jako je vitamin C, B nebo K. Také zelenina neztratí ani minerální látky, jako je draslík, hořčík a fluor.
Recept na plněné kvašené papriky
Proč se pouštět do kvašení jen jednoho druhu zeleniny, když můžete kvasit rovnou vícero druhů? Pusťte se například do kvašení plněných paprik, které naplníte zdravým kysaným zelím. Opět k tomu nebudete potřebovat mnoho. Postačí vám omyté paprikové lusky zbavené jádřinců, solný nálev a kvašené zelí.
Jen postup na plněné kvašené papriky zabere trochu víc času. Kvasit se totiž musí na etapy. Nejdříve se nechávají kvasit paprikové lusky zbavené jádřinců, které se napěchují do vyvařených sklenic nebo keramických nádob. Poté se zalijí solným nálevem a nechají se kvasit opět v teplé místnosti (teplou místností se rozumí místnost o teplotě kolem dvaceti až pětadvaceti stupňů Celsia).
A kdy přidat kysané zelí? To se přidává po první několikadenní fázi kvašení paprik. Vykvašené papriky se po několika dnech opláchnou a naplní kysaným zelím. Poté se takto naplněné papriky opět přendají do keramické nádoby nebo do připravených sklenic. Opět se zalijí solným nálevem a už se rovnou uchovávají v chladu čili ve sklepě nebo ve spíži či v lednici.
Recept na kvašenou červenou řepu s cibulí
Do třetice všeho dobrého! Přinášíme vám recept na kvašenou červenou řepu, které dodá šmrnc cibule a křen. Stačí si připravit jenom cibuli, asi pět kusů červené řepy, kousek křenu dle chuti a mořskou sůl.
Postup je naprosto jednoduchý. Červenou řepu si jen dobře očistěte a nastrouhejte, případně nakrájejte na menší kousky. Cibule se nakrájí, křen nastrouhá. Poté se všechno promíchá a vloží do keramické nádoby nebo do vyvařených a připravených sklenic. Nezapomeňte přidat mořskou sůl, bez které by zelenina kvasila jen stěží. Opět nechte pár dnů bouřlivě kvasit na teplém místě a po zhruba pěti dnech bouřlivého kvašení přesuňte do chladu.