Zmrzlina letos bude drahá. Za jakou příchuť si připlatíme?

K létu patří zmrzlina, která nás dokáže osvěžit ve dnech, kdy teploty stoupají k neuvěřitelným třiceti stupňům Celsia. Mnozí z nás už svou letošní první zmrzlinu ochutnali, mnozí ji ještě ochutnají. Jestli patříte do skupiny lidí, kteří si na svou první letošní zmrzlinu brousí zuby, doporučujeme si vzít větší obnos peněz. Zmrzliny totiž aktuálně rapidně podražily, a to především díky špatné úrodě vanilky a kakaa. Pokud byste narazili na levnou zmrzlinu, dost možná se jedná o náhražku, nikoliv o pravou kvalitní příchuť.

Mnozí prodavači zmrzliny to dělají tak, že konkrétně vanilku nahrazují tou syntetickou. Díky tomu si mohou zachovávat stále stejné ceny, což však letos bude dost průhledné. Jak jsme zmínili, jestli zatoužíte po pravé, chutné vanilkové nebo čokoládové zmrzlině, musíte si za ni připlatit. Po těch levných raději nesahejte.

Jak lze usoudit, letos by měly podražit zejména čokoládové a vanilkové zmrzliny. Je to z toho důvodu, že počasí těmto surovinám letos nepřálo.

Za vším hledej matku přírodu

Na vině je skutečně především počasí. Nesmíme však zapomenout i na lupiče, kteří se rozhodli okrádat vanilkovníky především na Madagaskaru, odkud se dováží nejvíce vanilky. Lupiči kradou i kakaové boby, po kterých je taky nyní velká sháňka.

Dovoz vanilky a kakaa tak rapidně podražil, proto své ceny museli uzpůsobit mnozí výrobci a prodavači zmrzliny. Podle všeho by letos ceny měly růst o padesát procent.

Jak tomu bude letos?

Kdo ví, jestli se jedná jenom o letošní léto nebo i o to příští. Úrodě se nedá nijak přikazovat ani pomoct, vše záleží na počasí. Zejména kakaovým bobům by pomohlo, kdyby hodně pršelo. Mnohé kakaovníky totiž trápí velké sucho. Zejména na Pobřeží slonoviny nezaprší jen tak někdy, což rapidně ovlivňuje úrodu.

Ať už příští rok bude cena zmrzliny jakákoliv, letos vás její výše nesmí překvapit.