Sezona jahod končí. Jak se o jahodníky po sklizni postarat?

Jahody jsou typicky letní ovoce. S koncem léta tak končí i jejich sezona. Otrhejte tedy poslední jahůdky, které už ani nezamrazujte, ale rovnou je dejte do pusy (jsou tak sladké!) a pusťte se do péče o jahodníky, jež vám letos přinesly tolik sladkých dobrot. Pokud se o jahodníky dobře postaráte nyní po sklizni, příští rok se budete moct těšit na další skvělou úrodu.  

Pokud jahody pěstujete dlouhá léta, víte, že vhodná doba pro ošetření jahodníků je zhruba dva týdny po sběru jahod. Je třeba se do ošetření pustit, vždyť jahodníkový porost je jistě v dost bídném stavu. Často je půda plná plevele, je udupaná tím, jak jste mezi jednotlivými keříky chodili a jahody sbírali do košíku. Mohou se navíc v meziřádcích rozrůstat šlahouny nových rostlin.  

Péči o jahodníky nenechávejte na poslední chvíli, bude toho posléze opravdu mnoho (začne se sklízet zelenina a starostí bude více než kdy dřív).  

Do konce srpna mějte vypleto 

Jahodníky se naposled sklízí během konce července, maximálně na začátku srpna, pokud se jedná o pozdní odrůdy. Dalo by se tedy říct, že máte celý srpen na to, abyste jahody dokonale vypleli. Pěstitelé a zkušení zahrádkáři doporučují vyplenit jahody do zhruba tří týdnů od poslední úrody. Nečekejte tedy dlouho a vymezte si aspoň jednu sobotu na tuto činnost.  

Plevel ideálně odstraňujte ručně, jahody přitom mělce okopejte. Doporučujeme použít i postřik, který bude bránit dalšímu zaplevení. Nejčastěji se setkáte s plevelem v podobě heřmánků, pcháče nebo také mléče či svlačce. 

Co se starými listy jahodníků? 

Ptáte se, co se starými listy jahodníků? Po sklizni je ideálně odstraňte posekáním. Buďte však opatrní, nesmíte poškodit takzvané srdíčko rostliny. Taky staré listy nesekejte moc nízko k zemi, ideálně na pět centimetrů. Do zimy stihnou nové listy ještě vyrašit.

Napsat komentář